Wapenreparaties en onderhoud

Wapenreparatie en onderhoud

Als een vuurwapen mankementen vertoont en gewoon niet meer goed functioneert of slechte schietresultaten geeft, is dat negen van de tien keer te wijten aan slecht onderhoud of slijtage.

Goed en regelmatig wapenonderhoud is vaak een ondergeschoven kindje voor sportschutters en jagers. Men neemt niet de moeite om na het schieten het wapen even goed schoon te maken door bijvoorbeeld een boresnake of borstel door de loop te halen om daaruit kruitslijm en andere verontreiniging te verwijderen. Ook het regelmatig in hoofddelen uiteen te nemen van het wapen om het te controleren op vuilophopingen en slijtage en het licht oliën komt er vaak niet van. Toch heeft een vuurwapen, dat regelmatig wordt gebruikt, dit lichte onderhoud nodig wil het goed blijven functioneren. Neem dus die moeite en verdiep je in informatie over wat de beste manier van onderhoud plegen is en welke schoonmaakmaterialen je daarvoor het beste gebruikt. Op het internet en in het blad De Schietsport (KNSA) is veel goede informatie te vinden.

Natuurlijk slijt een vuurwapen door gebruik. Bij het gebruik van de juiste munitie met de juiste lading, maar ook de goede onderhoudsmiddelen zal een loop niet snel verslijten en is deze goed voor duizenden schoten. Glijvlakken, nokken, asjes, veertjes en andere bewegende onderdelen zullen door gebruik (bewegen van staal over staal) op den duur gaan slijten en kunnen door bijvoorbeeld te veel speling tot storingen of slechte schietresultaten leiden.

De sportschutter en jager mag zijn wapen alleen in hoofddelen uiteen nemen (field-strippen) om schoon te maken en op slijtage te controleren. Voor een gedetailleerdere inspectie en onderhoud van het binnenste van het wapen moet hij zijn wapen aanbieden bij de vakman. Deze kan met speciale meetinstrumenten de slijtage nauwkeurig vaststellen en adviseren of reparatie of vervanging door nieuwe onderdelen gewenst is.

Als ons een wapen wordt aangeboden ter reparatie doen wij gratis onderzoek naar de oorzaak van het probleem en brengen daarover verslag uit aan de klant. Daarbij doen wij, indien gewenst, prijsopgaaf van de eventuele reparatiekosten.

 

Naast vuurwapens repareren wij ook luchtdrukwapens        Zie daarvoor ‘Luchtdrukwapens’

 

Prijsbepaling

Elke wapenreparatie of -aanpassing is weer anders. Het is dus vaak moeilijk te voorspellen hoeveel tijd eraan besteed moet worden. Indien het onduidelijk is hoeveel tijd en mogelijk nieuwe onderdelen er nodig zijn voor een reparatie, wordt er eerst (kosteloos) onderzoek gedaan aan het wapen en indien gewenst prijsopgaaf gedaan.

Telefonische prijsopgaaf, anders dan de standaardtarieven, doen wij niet. Wij kunnen alleen een realistische inschatting maken van een probleem indien wij het wapen in handen hebben.

(Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.)