Luchtdrukwapens

Onderhoud en revisie aan luchtgeweer en luchtpistool

Ook luchtdrukwapens hebben onderhoud nodig. Hoewel er bij luchtdrukwapens lang niet zulke extreme temperaturen en drukopbouw komen kijken als bij vuurwapens, is de levensduur van luchtdrukwapens niet oneindig. Regelmatige revisie van met name hoofdveer, zuigerkop, loopafdichtring of andere rubber afdichtingen zijn onontkoombaar wil een luchtgeweer door de jaren heen goed blijven functioneren.

Revisie van een gemiddeld luchtgeweer of -pistool (CO2 of knikloop) komt doorgaans uit tussen de €85 en €110. Informeer naar de mogelijkheden.

Luchtdrukgeweren (‘luchtbuksen’) en luchtdrukpistolen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn de (dure) kwaliteitsgeweren en -pistolen die werken op samengeperste lucht uit persluchtflessen (duikflessen met een druk tot 200 atm), al dan niet direct aangesloten op deze flessen of met een kleinere, hervulbare drukcilinder die integraal onderdeel uitmaakt van het wapen.

Het meest verbreid zijn echter de luchtdrukgeweren met knikloop, zij- of onderspanner, luchtwapens die op CO2-patronen werken en pompactiegeweren (Sheridan). In veel Nederlandse huishoudens staan deze luchtwapens doorgaans in kast of schuur en worden ’s zomers tevoorschijn gehaald om in de tuin wat te schieten voor de fun.

Vaak wordt door eigenaren van luchtgeweren en -pistolen vergeten dat een luchtwapen ook onderhoud nodig heeft en dat rubber of kunststof afdichtingen regelmatig vervangen moeten worden om het wapen goed te laten functioneren. Men gaat ervan uit dat als een luchtbuks na het spannen en het overhalen van de trekker nog een knal geeft en het kogeltje uitspuugt, het allemaal nog wel in orde zal zijn met het wapen. Maar met name  de hoofdveer, zuigerkop en loopafdichtring slijten en moeten bij regelmatig gebruik toch wel minimaal elke drie-vier jaar vervangen worden. Zo niet, wordt er steeds minder druk opgebouwd en neemt de snelheid en accuratesse van de afgevuurde kogel dramatisch af.

Het gevaar van het niet regelmatig vervangen van de oude hoofd(druk)veer is bovendien dat er op den duur door metaalmoeheid stukjes veerstaal van het uiteinde van de hoofdveer kunnen afbreken. Als die tussen de zuiger en de cilinderwand terecht komen bij het heen en weer gaan van de zuiger, kunnen diepe krassen ontstaan aan de binnenzijde van de cilinderwand. Als dat gebeurt is de schade onherstelbaar en kun je het wapen wel weggooien. Ook kan de hoofdveer door metaalmoeheid gewoon in tweeën breken met dezelfde desastreuze gevolgen voor de cilinderwand.

Het materiaal van de hoofdveer is van een staallegering gemaakt die de veer in staat stelt heel vaak zonder problemen te worden ingedrukt en na ontspanning weer de oorspronkelijke vorm te laten aannemen. Echter niet oneindig. Elke staalsoort zal een keer breken als deze maar vaak genoeg vervormd wordt.

De hoofdveer van een luchtpistool of –geweer zit ten eerste zo opgesloten dat deze sowieso altijd onder druk staat, ook als het wapen niet gespannen is en de zuiger in de voorste, dat wil zeggen de rustpositie is. Maar het meeste lijdt de veer doordat hij keer op keer wordt gespannen met de knikloop of onder- of zijspanhandel en vervolgens met een klap weer ontspant als de trekker wordt overgehaald en de zuiger met grote snelheid en kracht door de cilinder naar voren richting de loop wordt gekatapulteerd. Elke drukveer verliest door deze belasting geleidelijk aan zijn veerkracht, waardoor de kogelsnelheid zal afnemen en daarmee de precisie van het wapen. En uiteindelijk, als je de veer niet vervangt en maar lang genoeg doorgaat met schieten, zal deze breken.

Regelmatig vervangen van de hoofdveer, de zuigerkop en de rubber afdichtringen is voor alle luchtwapens een must. Bij intensief gebruik één maal per jaar, bij minder gebruik één maal in de drie-vier jaar. Wie zijn luchtdrukwapen goed onderhoudt en regelmatig laat reviseren kan levenslang plezier hebben van zijn wapen!

LET OP!!!
Wij nemen niet alle luchtwapens aan voor reparatie of revisie.
Wij repareren en reviseren met name knikloopgeweren, zij- en onderspanners en de meeste pistolen en geweren die werken op CO2-patronen.
Luchtwapens met PCP-drukcilinders is een discipline apart waarvoor wij niet goed zijn toegerust.
Ook geweren met ingewikkelde magazijnsystemen en andere kogeltoevoersystemen (vaak van het internet gekocht) nemen wij doorgaans niet aan omdat die systemen doorgaans al snel kwetsbaar worden voor storingen, onderdelen van dit soort ‘flitsende’ wapens meestal niet te krijgen zijn en hun reparatie/ revisie vaak veel tijd kost, dus te duur wordt.